Home » Leren Vliegen » Vlieginstructie

Vlieginstructie: 

Het leren vliegen

Bij de modelvliegclub de Vrije Vogels zijn er mogelijkheden om te leren vliegen met modelluchtvaartuigen (motor/electro – zowel als zweef -), helicopters en z.g. multicopters. Er wordt les gegeven op mode 1 of 2 bij de vleugelmodellen en mode 2 bij de heli’s. De uiteindelijke doelstelling is het behalen van het officiële KNVvL veiligheidsbrevet A. Om zelfstandig te mogen vliegen is het bezit van een dergelijk veiligheidsbrevet noodzakelijk. Met dit brevet kan men in principe bij alle KNVvL aangesloten modelvliegverenigingen terecht als gastvlieger

Vanaf de eerste les al echt vliegen met een modelvliegtuig. U leest het goed, we laten de leerlingen al vanaf de eerste minuut alleen vliegen. Daar gebruiken we twee zenders voor, met elkaar verbonden door een kabel, de BUDDY SET. Op deze manier kan de leerling dus gelijk ervaren hoe het is om een modelvliegtuig te besturen. Mocht het verkeerd gaan dan kan de leraar gelijk ingrijpen zonder de zender uit de leerling zijn handen te pakken.

Als je lid bent geworden krijgt de leerling de eerste 10 vlieglessen van de club gratis. Als je het vliegen in de vingers hebt, kun je het doen met de gratis lessen van de club. Maar als blijkt dat je daar niet genoeg aan hebt kun je vliegbonnen bijkopen. Dit om de brandstof voor de leskisten te bekostigen. De club moet tenslotte de brandstof ook kopen. Als je begonnen bent met het lesvliegen moet je ook al aan een eigen vliegtuig denken, want als je van de buddy-set af gaat, dit ter beoordeling van de buddyset instructeur en instructie coördinator, vlieg je met een eigen kist! Ieder leerling krijgt dan een vaste instructeur. Je wilt immers zo gauw mogelijk alleen vliegen.

De instructie wordt op de zaterdag gegeven, dit in overleg met je instructeur. De instructeurs zijn gecertificeerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, afd. Modelvliegsport.(KNVvL)


Instructie vliegen met model helicopters

Dit vraagt om een andere aanpak dan het vliegen met vleugelmodel luchtvaartuigen. In ons clubhuis is een simulatie programma geïnstalleerd met een groot scherm om de kandidaat helivlieger vertrouwd te maken met de bedieningsmechanismen en eigenschappen van een modelheli. Als blijkt dat de leerling redelijk met het heli simulatie programma overweg kan dan wordt er overgegaan op de z.g. buddy-set, vergelijkbaar met de vleugelmodel luchtvaartuigen. Na verloop van tijd gaat men, in overleg met zijn instructeur, vliegen met de eigen heli om de figuren te oefenen die een onderdeel zijn van de eisen van het KNVvL veiligheidsbrevet A voor helicopters. De instructie wordt hoofdzakelijk op de dinsdag, tijdens de clubavond bij ons clubhuis, gegeven of eventueel op zaterdag op ons veld, dit in overleg met je instructeur.

Een aantal lessen worden u door de MVC gratis aangeboden, dit in overleg met de buddy-set instructeur, waarna van u een minimale lesbijdrage wordt gevraagd om de afschrijvingskosten van de gebruikte clubapparatuur te bekostigen.

De instructeurs en examinatoren zijn gebrevetteerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, afd. Modelvliegsport (KNVvL).

Met multicopter word met eigen model gelest.


Oefeningen vleugelmodellen 

Oefeningen Helicopter en Multicopter