Home » Leren Vliegen

BEGINNERS

Het leren vliegen

Algemene informatie voor de beginnende modelvlieger

Op deze pagina willen we algemene informatie verschaffen over modelvliegen en wat daarbij komt kijken. De beginnende modelvlieger ziet vaak door de bomen het bos niet meer en graag willen we het een en ander op een rijtje zetten om de start wat eenvoudiger te maken.

De minimum leeftijd voor junior leden is 9 jaar. Nadat junior leden hun brevet hebben behaald mogen zij onder supervisie van een ervaren vlieger zelf vliegen. 

 

 

Juniorleden mogen vanaf hun 14e jaar geheel zelfstandig vliegen, maar dienen in overleg nog wel te worden begeleid door een ouder of een ervaren clublid. Een start die erg belangrijk is, want in de praktijk blijkt vaak dat mensen die uit eigen houtje een modelvliegtuig kopen, bouwen en ermee gaan vliegen een zeer kleine kans hebben met de mooie hobby door te gaan aangezien hun eerste avontuur doorgaans op een fiasco uitloopt. Vliegen doe je namelijk niet zomaar even en een goede voorbereiding op het modelvliegen is essentieel. De Vrije Vogels helpt u graag op weg!


Het modelvliegtuig: 

Voor de beginnende modelvlieger is het vaak moeilijk een keuze te maken uit het zeer grote aanbod van allerlei vliegtuigen. Kleine, grote, snelle, jets, bovendekkers, laagdekkers, van balsahout, kunststof of allerlei soorten por, piepschuim zoals we dat in de volksmond noemen. Daarnaast is er de keuze tussen een motormodel en een zweefvliegtuig; deze laatste met of zonder hulpmotor. Naast modelvliegtuigen zijn er ook modelhelikopters. Het vliegen daarmee verschilt sterk met het vliegen met een modelvliegtuig en is een stuk moeilijker.

Voor een motormodel dienen we nog een keuze te maken uit het vliegen met een brandstofmotor of een elektromotor en, alsof dat nog niet genoeg is, kunnen we daarna complete vliegklare sets kopen, een gedeeltelijk afgebouwd vliegtuig of een bouwdoos waarin we werkelijk alleen de onderdelen vinden. Het ultieme bouwen voor de meer ervaren modelvlieger is het bouwen van tekening, want ook dat is nog een optie. U merkt het al: genoeg om over na te denken.

Voor de beginnende modelbouwer is een gedeeltelijk afgebouwd model, een zogenaamde ARF (Almost Ready to Fly) waarschijnlijk het meest geschikt. Denk dan aan een bovendekker, een zogenaamde trainer. Voorbeelden hiervan zijn de EasyStar (zwever met hulpmotor zonder rolroeren), als motormodel de Calmato en de Multiplex Mentor. Dat is vaak, met een goede handleiding en wat hulp van een ervaren modelbouwer, goed in elkaar te zetten.

 


De Simulator:

 

Voor slechts enkele tientjes kunt u in de modelbouwwinkel een simulator kopen voor modelvliegtuigen. Hiermee kunt u de bijgeleverde zender aan de computer thuis koppelen en via de software kunt u met modelvliegtuigen leren vliegen op de computer. Een crash kost u dan helemaal niets. Het is heel handig dit eerst thuis te oefenen voordat men daadwerkelijk buiten gaat vliegen. U bent dan immers al vertrouwd met de vele besturingsfuncties van het vliegtuig. 

Voordat u echter aan de gang gaat is het raadzaam de model vliegclub te raadplegen aangezien de z.g. stickbezetting (dat is de toewijzing van de verschillende besturingsfuncties aan de sticks op de zender) per vereniging verschillend kunnen zijn. Het dient de aanbeveling de stickbezetting te kiezen die de vereniging zelf ook gebruikt, of in elk geval uw instructeur, aangezien hij u alleen dan optimaal kan helpen bij het leren vliegen.

 


Brandstof of Elektra:

 

Een motormodel vliegt op een brandstofmotor of een elektromotor, de hulpmotor bij een zwever is steeds een elektromotor. In het eerste geval dient u brandstof te tanken als u wilt vliegen. In het tweede geval de accu´s op te laden. U heeft dan ook een lader nodig. Allebei de motorvarianten kennen hun voor- en nadelen, dus daar kunnen we u in adviseren. Wel hebben we een aantal aandachtspunten die u mee kunt nemen in uw overweging. Het voordeel van brandstof is dat u doorgaans veel meer vluchten uit kunt voeren tijdens een bezoek aan uw vereniging. 

Het tanken is immers zo gebeurd en dan kunt u weer verder vliegen c.q. oefenen. Accu´s dienen steeds opgeladen te worden en dat vergt tijd. Gebruik van meerdere Accu´s kan dit echter wel oplossen, maar is duurder. Het voordeel van Elektra is de geringe geluidsoverlast. Bovendien kan met Elektra vaker en op meer plaatsen gevlogen worden.


Radiobesturing, de zender:

 

Voor modelvliegtuigen is een speciale band, de 35MHz gereserveerd. Op deze band zijn enkele tientallen kanalen beschikbaar. Zowel zender als ontvanger dienen op hetzelfde kanaal ingesteld te worden. Informeer op de model vliegclub welke kanalen het minste worden gebruikt en maak een keuze uit een van die kanalen. Het voordeel van zenders op de 35 MHz is dat ze relatief goedkoop zijn omdat de techniek al wat ouder is en er nieuwere alternatieven zijn. Tevens is het tegenwoordig mogelijk op de 2,4 GHz te vliegen. De 2,4 Ghz is het meest betrouwbaar doordat onderlinge storing tussen piloten nihil is. Het dient dan ook aanbeveling voor vliegers die willen beginnen met modelvliegen, direct te kiezen voor dit betrouwbare systeem. Kies voor minimaal een 6 kanaal's zender. Daar heeft u later meer plezier van.


Het vliegen:

 

Het vliegen met een modelvliegtuig doe je niet zomaar. Dat leer je het beste van iemand die al ervaring heeft met het modelvliegen. Het is dan ook niet aan te bevelen het eerst zelf te proberen aangezien dit meestal uitloopt op een enorme teleurstelling. Als er eenmaal brokken zijn gevlogen is de motivatie om verder te gaan meestal snel verdwenen en worden de duur aangeschafte spullen weer van de hand gedaan. Dat is zonde van het geld en deze mooie sport! Bij de Vrije Vogels kan men u leren vliegen.


Tenslotte:

Op internet is er veel informatie te vinden over modelvliegen. Zo zijn er diverse fora waar modelvliegers met elkaar kunnen communiceren. Naast de lokale hobbyshop kunt u online veel winkels vinden waar u alle benodigdheden kunt bestellen.

Wij adviseren u graag over de aankoop van de juiste vliegtuigen en apparatuur. Dit voorkomt onnodige of te dure aankopen en u leert veel over onze leuke hobby. U bent altijd welkom met uw vragen op een van onze clubavonden

Wij wensen u heel veel succes, maar vooral veel plezier met de modelvliegsport.